preskoči na sadržaj
O školi

 

CENTAR „LIČE FARAGUNA“ LABIN

ŠĆIRI 3, 52 220 LABIN

OIB: 52329630528

Djelatnost: Odgoj i obrazovanje

Žiro račun: HR 45 234 0009-1822200000

Telefon: 052/854 604

Tel. /fax: 052/856 468

E-mail: ured@centar-licefaraguna-labin.skole.hr

            ured.ravnateljice.clf@gmail.com

Web stranica: http://centar-licefaraguna-labin.skole.hr/

 

Centar "Liče Faraguna" je posebna odgojno-obrazovna ustanova za učenike s teškoćama u razvoju. Centar polaze učenici u dobi od 7 do 21 godinu, po programu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada, a sudjelovanjem u raznim aktivnostima uključeni su u život lokalne zajednice. Učenici Centra pripadaju području grada Labina, okolnih općina te području Istarske županije, tako da u sklopu Centra djeluje i domski smještaj od ponedjeljka ujutro do petka popodne. Nastava u Centru je organizirana u jutarnjoj smjeni u odgojno-obrazovnim skupinama koje vode edukacijski rehabilitatori (defektolozi), te su učenici uključeni u rad sa stručnim suradnicima logopedom i psihologom, te prof.glazbene kulture. U popodnevnoj smjeni, za grupu koju vodi odgajatelj, rad je organiziran kroz praktične i slobodne aktivnosti.

Centar je smješten u mirnom dijelu grada, u blizini glavnih prometnica.

Školska zgrada je ograđena od prometnice, a unutar dvorišta se nalazi Igralište radosti (Projekt Grada Labina) i manji park u hladu koji  se uređuje za nastavne aktivnosti,druženja,proslave rođendana uz pomoć donacija (Projekt Radni kutak-Valamar koji nadopunjujemo spravama ovisno o našoj financijskoj situaciji). Početkom školske godine 2018./2019. Park je obogaćen drvenim stolom i klupama te nadstrešnicom. Prostor unutar škole je uredan, svijetao, prostran i prilagođen psihofizičkim sposobnostima  učenika  u okviru naših financijskih mogućnosti.Tijekom 10. mjeseca 2017. godine senzorna soba je stavljena u funkciju.

Tijekom školske godine 2016./2017. izvršena je energetska obnova Centra (investicija Grada i Europskog fonda za regionalni razvoj sa po 30%, a s 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost).

Centar ima kabinete (logoped, psiholog),senzornu sobu (poticanje razvoja senzorne integracije), korektivnu dvoranu (koju smo urediti sa sredstvima osvojenim u Akciji „Zeleni korak“ DM),  dnevni boravak uređen zahvaljujući donaciji VALAMARA i RK  „MLADI RUDAR“ - za provođenje slobodnog vremena, kuhinju i prostranu blagovaonicu.

Tijekom školske godine 2018./2019. u planu je uređenje čajne kuhinje za provođenje aktivnosti svakodnevnog života te poticanje razvoja praktičnih vještina učenika, te opremanje učionice didaktičkim materijalima, zahvaljujući donaciji Spara.

Centar „Liče Faraguna“ u šk.god. 2018./2019. polazi 15 učenika, od čega je 8 učenika s područja grada Labina, 2 učenika s područja općine Svete Nedelje, 2 učenika s područja općine Pićan, 3 učenika s područja grada Poreča, te 1 učenik s područja općine Gračišće. Od toga je 4 učenika smješteno u domu, od ponedjeljka ujutro do petka popodne.

 

ODGOJNO OBRAZOVNE SKUPINE U CENTRU „LIČE FARAGUNA“

PRIJEPODNE (8.00h do 12.20h) 

5 ODGOJNO OBRAZOVNIH  SKUPINA:

1. OOS – autisti/UMR – Martina Gajšak

2. OOS – autisti/UMR – Ivana Rukavina

3. OOS – UMR/UTMR – Nina Hinić

4. OOS – autisti/UMR – Dragana Ninić

5. OOS - UMR/UTMR  - Azra Buljubašić

Ove školske godine u našoj ustanovi je zaposleno 5 pomoćnika u nastavi.

 

POSLIJEPODNE (domski smještaj) – 14.00h do 21.00h – do dolaska noćnog pazitelja

1 ODGOJNO-OBRAZOVNA SKUPINA - AUTISTI/UTMR – Krešo Runko

Skupine su  zahtjevne zbog kategorizacije učenika (lake, umjerene i teže intelektualne teškoće i učenici s poremećajima iz autističnog spektra), a uz navedene kategorizacije treba naglasiti  i dodatne teškoće:

 

-          Epilepsija

-          Cerebralna paraliza i drugi motorički poremećaji (invalidska kolica)

-          Nesamostalnost pri kretanju (potreban stalni nadzor i vođenje)

-          Inkontinencija

-          Oštećenja vida i sluha

-          Problemi psihičke  prirode ( pojačana agresivnost i autoagresija, seksualnost – naglašeno ulaskom u pubertet).

 

Nakon dugogodišnjeg nedostatka stručnih kadrova i taj problem je riješen (pet profesora rehabilitatora, psiholog, logoped, učitelj glazbene kulture te nestručna zamjena u domskom smještaju. Osim pedagoških djelatnika  (10),  u Centru  je zaposleno i tehničko osoblje (6).

Prema kurikulumu se u Centru svakodnevno odvijaju različite aktivnosti, u koje su osim naših djelatnika i učenika te roditelja uključeni i vanjski suradnici, volonteri s područja grada Labina, i svi naši sugrađani. Posebno mjesto među njima zauzima Predrag Ljuna koji je svakodnevno unazad nekoliko godina volontirao i unosio veselje u prostore našeg Centra.  Školske godine 2017./2018. pridružio nam se i volonter Muhamed Aličajić koji je dva puta tjedno vježbao s našom djecom u korektivnoj dvorani, a sada 2 učenika sudjeluje na treninzima juda u sportskoj dvorani. Sve navedene aktivnosti mogu se pogledati na stranicama našeg Centra http://centar-licefaraguna-labin.skole.hr/  

 

Priloženi dokumenti:
Odgojitelj.docx

TražilicaKalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Važni linkovi

Dnevni tisak
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • Naši foji
 • Labin.com
 • Glas Istre
 • 5portal

Radio postaje


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju